Mjölkboven håller även till i Turkiet

Att resa med Hugo som är mjölkallergiker har inte varit det enklaste. Rädslan att han ska få i sig det minsta lilla mjölkproteinet gör att jag inte riktigt kan koppla av. För vad händer om han skulle få i sig mjölk på resan? Vi skulle få en son som skulle få så ont i magen, han skulle inte sova om nätterna och inte kunna bada eftersom han garanterat skulle bli dålig i magen. Och utifrån det kan ni föreställa er vilken kul semester det skulle ha resulterat i. Så jaa, jag har varit orolig. Även om det enklaste hade varit att endast ge honom mjölkfri välling och gröt i en vecka så hade det varit tråkigt för Hugo eftersom han älskar mat! Jag tycker inte att man ska behöva packa resväskan full med endast mjölkfria produkter hemifrån. Så vi räknade med att Hugo skulle behöva välling två gånger om dagen, tidig morgon och sena kvällen. Däremellan ville vi kunna ge honom riktigt mat som han är van vid hemma.

Hotellet vi bodde på (Sunwing Side East Beach) hade en väldigt bra service när det gäller just matintolerans. Några dagar innan avresa mailade jag hotellet och fick kontakt med en tjej som hette Janan och som var Food Intolerance Advisor, en slags expert på matallergier alltså. Hon lovade att ta hand om oss och tala om hur allergi-symbol systemet på hotellet fungerade. Problemet var bara att hon inte skulle vara där de tre första dagarna på vår semester. Och oj vilket sjå vi hade med att göra oss förstådda. Personalen hade verkligen ingen koll på vad det innebar att vara mjölkallergiker. De gav oss laktosfria menyer och menade på att detta var okej att äta utav. Även om jag, på min bästa engelska, förklarade att laktosintolerans INTE är detsamma som mjölallergi förstod de ändå inte. Vi höll på att ge upp den tredje dagen då vi misstänkte att han hade fått i sig mjölk.

Men då var äntligen Janan tillbaka och hon tog sig tid och pratade med och visade oss runt. Hon berättade bland annat att folk i Turkiet inte har allergier överhuvudtaget. Vad skönt tänkte jag! Men eftersom de nästan bara har skandinaviska gäster på hotellet så har de blivit tvungna att sätta sig in i vad det innebär att vara allergiker och upprätta ett system som tydligt talar om vad respektive maträtt innehåller. Janan var väl insatt och förstod vår oro. Hon fixade soyabaserade pannkakor, mjölkfritt bröd och chokladsås endast till Hugo. Toppen tyckte vi, och Hugo 🙂
Sunwing Resorts har en bra service för de med matintolerans. Rekommenderas varmt.

Hugo äter nektarin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: