Mjölkboven

Hugo på morgonen

Vår lille Hugo och mjölk är inte bästa vänner just nu.

Det har varit en bergochdalbana med vår lille Hugo. Enda sedan han föddes har han varit en orolig och ängslig kille. För att inte tala om nätterna… Hugo har inte sovit en hel natt igenom, någonsin, ever, och han är nu 18 månader.

Allting blir också mer tydligt när Hugo har en tvillingsyster att ständigt jämföras med. En Lilly som är framåt, orädd och alltid har sovit nätterna igenom. ‘Ni får inte jämföra dom med varandra’ säger många. Nej, vi vet, de är helt olika individer med helt olika behov. Men i det här fallet har det varit bra att kunna jämföra. De har växt upp i samma miljö, de har haft samma förutsättningar, samma hålltider, samma rutiner. Men ändå är de så olika. Därför började vi undra varför just Hugo sover så oroligt om nätterna. Det påverkar hans energi, hans humör. Tillslut gick det så långt att vi en dag var tvungna att hämta Hugo från förskolan för att han var otröstlig och extremt trött. Jag förstod att det var något som inte stämde. Och detta hände inte bara en gång. Förskolepersonalen var förvirrade, dom kunde inte trösta honom och Hugo ville inte vara med på någon av aktiviteterna.

Jag ringde till BVC, 1177 och barnläkarmottagningar för att få en tid för undersökning av Hugos sömnproblem. Det var ju bristen på sömn som gjorde att han blev ledsen, ängslig och som i sin tur gjorde att han inte orkade delta i förskoleaktiviteterna och därmed halkade efter i utvecklingen. Det var en mardröm att försöka få sköterskorna jag pratade med att förstå. ‘Alla barn har sömnproblem mer eller mindre’. Det var svaret jag fick. De ifrågasatte även våra rutiner. Jag nästan grät i telefon när jag försökte förklara att det var något fel på på min son och att jag ville få gjort en grundlig utredning av honom.

Vår lille Hugo kunde ligga vaken flera timmar om natten och bara stirra ut i intet. Han vaknade flera gånger om natten och kunde inte komma till ro. Undra vad som pågick i hans lilla hjärna när han låg där alldeles stilla och vaken. Det var då jag började misstänka att det var något som störde honom. Hade han ont någonstans? Och det var då jag fick för mig att Hugo var mjölkallergiker.

Utan någon som helst support från BVC och utan någon inbokad läkartid tog vi saken i egna händer och började den mjölkfria kosten för Hugo. På mindre än två veckor såg vi det resultat som vi hade hoppats på… Hugo sov natten igenom! Ni kan förstå att detta var en enorm lycka för oss. En god natts sömn gjorde att vi fick en ny son. Hugo har mycket mer energi, han vaknar med ett leende på läpparna och är en väldigt glad kille på förskolan.

Strax därefter fick vi äntligen den efterlängtade doktorstiden på Lunds barnmottagning. Dock lite försent. Vi hade redan konstaterat att det var mjölken som spökade. Och det blev ännu mer tydligt en dag när förskolepersonalen av misstag hade gett honom laktosfri mjölk. Hugo blev dålig flera dagar efter det.

Det har fällts många tårar under resans gång. Innan vi förstod vad mjölk kunde ställa till det för vår lille grabb.

Märkt , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: